Актуелности

19.11.2018.
Наши фудбалери освојили прво место на окружном такмичењу, чиме су обезбедили учешће на Републичком такмичењу
5.10.2018.
Поводом Дечје недеље у нашој школи одржан је јесењи маскенбал.
погледајте детаљније>>>
4.10.2018.
Ученици од првог до четвртог разреда наше школе су током трећег часа обележили дечју недељу, која се ове године одржава под паролом „Нек планета блиста“.
погледајте детаљније>>>
Ученичке организације
Такмичења
Ученици наше школе који су се пласирали на републичка такмичења у школској 2015/16. години>>>>
Пројекти
Блог чланова литерарно-новинарске секције >>>>
КОШАРКА

У среду, 6. марта, дечаци петог и шестог разреда су освојили прво место на општинском такмичењу у кошарци и тако остварили пласман на градско такмичење.

Срећно!

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

Поводом предстојећег Дана школе, у уторак, 11.12.2018. године, одржане су игре без граница, у којима су се ученици од петог до осмог разреда надметали у играма спретности и брзине. Учесници су уложили много труда како би представили себе и своја одељења у што бољем светлу. У екипном такмичењу победили су: 5/1, 6/1, 7/1 и 8/2. У својим разредима прва места освојили су: Вања Радуловић 5/1, Вељко Ивановић 6/1, Андрија Секуловски 7/1 и Павле Симић 8/2.

ПРЕДСТАВА

У понедељак, 3.12.2018. године, у школи је одиграна монодрама Милована Витезовића „Мудри и јуначки војвода Јанко Катић“ у извођењу глумца Александра Дунића. Ученици од петог до осмог разреда су са великом пажњом пратили овај својеврсни час историје.

Тематски дан - "Позна јесен"

У нашој школи ученици 3/2 су са својом учитељицом Надић Славицом имали Тематски дан. Тема је била "Позна јесен".

Изложба – „Ратни фоторепортер Риста Марјановић“

Ученици осмог разреда су дана 22.10.2018. године са наставницом историје посетили изложбу – „Ратни фоторепортер Риста Марјановић“, са темом и мотивом Првог светског рата, која је организована у галерији РТС –а у Београду. Ова изузетно значајна и вредна изложба је допринос обележавању јубилеја сто година од завршетка Првог светског рата. Први српски фоторепортер Риста Марјановић највише је радио у периоду 1910 – 1960. у коме је реализовао колекцију документарних фотографија подељену на два дела; први део обухвата период од почетка ратних дејстава, повлачење војске, албанску голготу – за шта је више пута награђиван; други део након повратка 1918, Солунски фронт, ослобођење градова и уједињење.

У његовој збирци која садржи 8500 фото-негатива, петсто се односи на Први светски рат. Својим фотографијама је дао допринос сазнању шта се дешава у Србији, када је у Лувру 1916. године организована изложба његових фотографија (200), које нису пратиле само војску, већ и народ, као и живот у ратним временима.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, у здању Дома Војске Србије, новембра 2017. године откривена је спомен-плоча Ристи Марјановићу.

Љубимирка Галин Алексић

Обележавање 74 године од ослобођења Београда

Фолклорна група ученика 4/1 учествовала је у културно-уметничком програму на свечаности одржаној 17. 10. 2018. године, коју је поводом обележавања 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату приредио Општински одбор СУБНОР-а Савски венац.

Јованка Бурмазевић, наставница разредне наставе

Kids Fest

Под слоганом „Моја филмска звезда“ од 15. до 21. октобра у Београду се одржава 14. дечји филмски фестивал Kids Fest. Идеја овог фестивала је да се деци прикажу најквалитетнија филмска остварења која долазе из целог света. Ђаци наше школе сваке године посећују ову манифестацију. Ове године, у уторак 16. октобра, ученици V/1 са својим одељењским старешином уживали су гледајући филм „Играчке из будућности“.

Представљамо вам Виктора Крстића

- Реци нам нешто о себи?
- Рођен сам 05.02.2007. године. Волим да цртам и играм кошарку. Веома сам друштвена особа и имам доста пријатеља.
- Када си открио свој таленат за сликарство?
- Свој таленат сам открио када сам имао шест година. Приметио сам у вртићу.
- Где највише волиш да црташ и зашто?
- Волим да цртам на свом радном столу, јер ту имам мир и доста простора.
- Шта највише волиш да црташ?
- Као мали сам највише волео да цртам портрете, а касније сам почео да цртам стрип јунаке, и то ми се баш свидело. Уживам да их цртам.
- Ко ти је идол у уметности?
- Раније ми је узор био Пикасо, сада немам идола.
- Која је твоја највећа жеља у сликарству?
- Жеља ми је да постанем аниматор или да правим стрипове.
- Да ли си имао неку изложбу?
- Нисам имао самосталну, али у Дечијем културном центру су ми изложили два рада када је била Радост Европе и освојио сам треће место.
- Да имаш чаробни штапић у ког уметника би се претворио и зашто?
- Можда у Пикаса, зато што је он доста зарађивао на сликама.
- Шта би поручио деци која воле да цртају, сликају, вајају?
- Поручио бих да наставе да раде оно што воле. Нека се труде, јер се труд увек исплати.
У нашој школи има много успешне и талентоване деце. Неки од њих се баве спортом, глумом, манекенством, а има и оних који воле уметност. Међу најталентованијим сликарима у нашој школи налази се и ученик 61 разреда, Виктор Крстић. Његов таленат је био повод за наш разговор.


Ово нам је Виктор поручио, а ми му желимо пуно успеха у будућности. Надамо се да ће нас позивати на своје следеће изложбе. Викторе, срећно!

Разговор водила - Маша Дакић 7/2

Ноћ истраживача

У петак, 28.9.2018.године, ученици наше школе су са наставницом биологије Драганом Косовац и наставницом хемије Миром Баранин били на Ноћи истраживача.

Прво су обишли Отворену лабораторију на Факултету за физичку хемију, где су имали прилике да погледају пет експеримената. Посетили су затим Музеј Јована Цвијића, чувеног српског географа, видели где је живео, са ким се дружио и како је проводио време. Након тога, посетили су галерију Музеја науке и технике где су на занимљив начин могли да се упознају са основним законима физике, а затим су видели и старе уређаје које су некада давно користиле наше прабаке и прадеке. Последња локација био је Научни клуб центра за промоцију науке где су гледали а и сами искусили како су се некада развијале фотографије.

Посета ученика Дому Војске Србије

Ученици осмог разреда наше школе, чланови историјске секције су дана 20. септембра 2018. године посетили изложбу „НОБ у делима ликовних уметника Југославије“, уприличену у Великој галерији Дома Војске Србије. Ученике је дочекао Зденко Дупланчић, као и кустос Дома Војске Србије. Овај догађај је потпомогла и узела активног учешћа у њему и Олга Трифуновић. Изложба је истакла нашу историјску традицију и заокружила циклус уметничког погледа на једну историјску целовитост везану за Други светски рат, а преточену у уметност југословенског карактера. Сећање на југословенске уметнике револуције је садржај ликовног карактера, где су ученици били у прилици да на један специфичан начин сагледају југословенску револуцију и да, на основу стечених знања о овом периоду наше историје, доживе и другачији приступ овој тематици. Тако је нпр., слика „Козара“ Бранка Миљуша оставила простора за размишљање, а „Револуција“ Милића од Мачве, употребом већинског црвеног колорита на слици, истакла револуцију кроз њене симболе. Скулптура „Матхаузен“ Нандора Глида је испреплетеним жицама асоцирала на страдања људи у концентрационим логорима.

Да ова изложба има изузетно велику важност за нашу јавност, говори и чињеница, да је о њеном отварању саопштење поднело Министарство одбране Републике Србије. Љубимирка Галин Алексић, предметни наставник историје, сматра да ће присуство наших ученика оваквим и сличним манифестацијама допринети њиховом ширем сагледавању повезаности историје и уметности, као и да ће ученици стећи навику да посећују изложбе и галерије у циљу њиховог даљег образовања и личног напретка у периоду живота у коме се налазе.

ФУДБАЛ

У спортском центру Мајдан одржано је општинско првенство у фудбалу. Ученици седмог и осмог разреда наше школе освојили су 1. место и пласирали се на градско такмичење.

Честитамо!