Menu

Међународни дан против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља
обележава се 24. фебруара 2021. године, као и сваке године последње среде у фебруару под називом „Дан розих мајицаˮ.

У овој недељи у оквиру превентивних активности и заштите од насиља и дискриминације, у оквиру наше школе обележавамо Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације се одвија кроз указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата. Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, прописане су мере и активности којима се у школи ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације.

  • Са ученицима разредне и предметне наставе одржава се читав низ радионица на тему дигиталног, електронског, односно сајбер насиља.
  • На ту тему смо спровели радионице у појединим одељењима трећег, четвртог, петог и шестог разреда, а у складу са приручником „Дигитално насиље – превенција и реаговање” издатог од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Педагошког друштва и у сарадњи са Уницефом.
  • Ученици шестог разреда су правили паное на тему превенције насиља, а посебно вршњачког насиља.
    http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2015/08/priru%C4%8Dnik-interaktivni.pdf
    https://www.unicef.org/serbia/zaustavimo-digitalno-nasilje
  • Ученици седмог разреда су гледали едукативни филм „Таgged”


Аустралијски филм „Tagged”, који се бави проблемом сајбер насиља, награђен је златном медаљом на светском Фестивалу медија у Хамбургу, и сребрном медаљом у Њујорку, на фестивалу чије су престижне награде за телевизију и филм. Учи младе о „сајбер булингу”, и како да се заштите онлајн, такође је помоћ родитељима и наставном особљу.

  • Ученици првог разреда су у знак подршке и обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља дошли у розе мајицама у школу и кроз презентације су се едуковали и информисали о значају превенције вршњачког насиља.
  • Ученици млађих разреда су кроз ликовне радове цртали на тему правила понашања, бонтона и њихови радови се налазе у холу школе.
  • Ученици осмог разреда су на часовима српског језика, кроз анализу збирке „Деца” Иве Андрића разговарали о теми вршњачког насиља.

Прилог:
Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007.године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Презентација Дан розих мајица